Який годинник вибрати: механічні або кварцові?

Який годинник вибрати: механічні або кварцові?

Багато з нас, вибираючи наручний годинник, незмінно розмірковують над тим який варіант механізму краще. Найбільшою популярністю сьогодні користуються механічні та кварцові годинники. Розберемо детальніше, котрій годині кращі кварцові або механічні. Розглянемо їх переваги та недоліки, що і дозволить вам правильно зробити вибор.Кварцевие годинник приводяться в дію від невеликої батарейки, яка передає енергію на імпульсний генератор, що і приводить в дію стрілки годинника. Перевагою такого варіанту наручних годинників є повна відсутність необхідності в постійній подзаводке механізму. Вам лише необхідно раз на рік проводити процедуру заміни батарейки. З цією роботою зможе з легкістю впоратися сам власник годин. У недавньому минулому вважалося, що кварцовий механізм - це доля дешевих варіантів годин, які не відрізняються належною точністю ходу. Однак сьогодні кварцові моделі значно вдосконалилися, а покупцям пропонуються надійні і надзвичайно точний годинник. Окремі моделі забезпечують точність свідчення часу з похибками плюс-мінус одна секунда на добу. Фактично у таких годин потрібне коригування свідчення часом раз у півроку на одну-дві хвилини. Як ви можете бачити, точність такого годинника знаходиться на найвищому рівні.

Однак кварцові годинники не позбавлені своїх недоліків. Незважаючи на поліпшення показників точності ходу, все ж за цим параметром вони програють класичним механічним варіантів. Та й заряд батарейки у надточних годин закінчується швидше, ніж чим у стандартних моделей.

Кварцевые часы

Кварцевий годинник

Перший механічний годинник з класичним механізмом з'явилися кілька століть назад. До теперішнього часу використовується механізм удосконалився настільки, що дозволяє забезпечити неперевершену точність свідчення часу. Істотно розширився функціонал таких механічних годинників. Вони можуть не тільки показувати час і дату, а й виступають в якості хронографа, показують місячний календар і виконують численні інші функції. Протягом тривалого часу єдиним недоліком таких механічних годинників була необхідність в щоденній подзаводке механізму. Варто вам хоча б раз пропустити таку щоденну процедуру, як годинник зупинялися в самий невідповідний час. Вирішити дану проблему вдалося шляхом використання спеціального механізму, який отримав назву автоподзавода. Сама конструкція автоподзавода досить проста. Вбудований маятник починає розгойдуватися, варто вам зробити рух рукою, на яку одягнені годинник. Спеціальний механізм збирає таку енергію маятника і закручує пружину, яка необхідна для роботи всього внутрішнього годинникового механізму.

Спочатку такі механічний годинник з автоподзаводом використовувалися найбільшими японськими виробниками. Швейцарські майстри, які є законодавцями мод у виробництві годин, спочатку ставилися до конструкції автоподзавода скептично. Однак згодом вдалося підвищити точність роботи таких ходиків, а сам механізм зменшився в розмірах, що і дозволило з легкістю вмістити його в корпус навіть невеликих витончених годин. Сьогодні всі без винятку виробники швейцарських і японських годинників використовують такий механізм автоподзавода, який набув найбільшого поширення.

Механические часы

Механічний годинник

З недоліків механічних годинників з автопідзаводом можна виділити хіба що їх високу вартість. Особливо подібне стосується виробників зі Швейцарії, які пропонують своїм покупцям моделі в різних цінових категоріях. При цьому слід зазначити кореляцію вартості конкретної моделі з якістю виконання годин і точністю їх ходу. Тому якщо ви бажаєте придбати високоякісні швейцарський годинник з автоподзаводом, які б показували максимально точний час, то ви повинні бути готовими до того, що вартість такої моделі буде надзвичайно високою.

Сподіваємося, що після прочитання цієї статті ви зможете з упевненістю сказати котрій годині кращі кварцові або механічні. Більшою мірою вибір залежить від переваг конкретного покупця. Комусь подобається, що в його годиннику використовуються лише механічні елементи, а хтось не хоче замислюватися про те, щоб виробляти постійну подзаводку свого годинника. Вибираючи такі наручний годинник, багато хто з нас в першу чергу орієнтуються на виробника і зовнішній вигляд конкретної моделі, а вже вибір механізму здійснюють за залишковим принципом. Та й питання вартості в даному випадку є не менш важливим. Тоді як кварцові варіанти мають куди більш доступну вартість, ніж чим якісні механічні моделі наручних годинників.

Нагору